Tuesday, January 31, 2012

cheesy almond triangle(चीज और बादाम परांठा )

सामग्री :
डेढ़ कप आटा
१/४ कप सफ़ेद तिल
आटा गूंधने के लिए दूध
स्वादानुसार नमक व् तेल।
भरावन के लिए :
१/२ कप cheese कसा हुआ
१/४ कप पीली शिमला मिर्च
१/४ कप दरदरा पिसा बादाम
तुलसी की पत्तियां बारीक कटी
१/४ छोटा चम्मच नींबू का रस
स्वादानुसार नमक व् काली मिर्च ।
सारी सामग्री मिलाएं ।
विधि :
तिल ,नमक व् दूध मिला कर आटा गूंधे ।
छोटी पूरियां बेले । भरावन की सामग्री मिला कर फैलाएं ।
आधा फोल्ड करें, फिर एक बार फोल्ड करें । हाथ से दबा कर चपटा करें और तवे पर सेक लें

हेल्दी नटी बार


सामग्री :
१ कप oats flakes
१ बड़ा चम्मच भुना सफ़ेद तिल
१ चम्मच दरदरा पिसा अखरोट
१ बड़ा चम्मच छोटे टुकडो में कटी खजूर
३/४ कप गुड
१/२ कप पानी और १ बड़ा चम्मच घी


विधि :
गुड को पानी में घोल लें और छान लें ।
nonstick pan में घी गरम करें । गुड का पानी डालकर २ तार की चाशनी बना ले । शेष सारी सामग्री को इसमें डाल कर चलायें । जब मिश्रण pan के किनारे छोड़ने लगे , तो किसी चिकनाई लगी सतह पर फैला दे । इच्छानुसार आकर के टुकड़े काट ले .

red yogurt


सामग्री :
कप दही
बड़ा चम्मच चीनी
बड़े चम्मच अनार दाने व् पुदीने की ताज़ी पत्तियां

विधि:
दही और चीनी फेटेंअनार के दाने मिलाएं और dessert डिश में परोसें
ऊपर से पुदीने की पत्तियों से सजाएँ

Chana Lassi


सामग्री :
१/४ कप भुने काले चने का पावडर
१ कप दही
२ खजूर
१ छोटा चम्मच किशमिश
४-५ पुदीना पत्तियां
१/२ चम्मच जीरे का पावडर
१/२ छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
१/४ छोटा चम्मच कला नमक
५-६ ice क्यूब्स
१ ग्लास पानी और स्वादानुसार नमक

सजावट के लिए :
१/४ छोटा चम्मच भनी राइ
५-६ पुदीना पत्तियां


विधि :
सभी सामग्री को मिक्सी में डालकर मिनट तक पीसें भुनी राइ और पुदीना पत्तियों से सजाकर परोसें

Wednesday, January 18, 2012

Gajar ka Achar


Gajar ka achar (carrot pickle) is a great condiment to serve with any meal or with sandwiches.

Ingredients:
  • 5 medium carrots
  • 1 1/2 teaspoon salt
  • 1 1/2 teaspoon coarsely ground mustard seeds
  • 1 teaspoon chili powder (adjust to taste)
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 1/8 teaspoon asafetida
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1 tablespoon mustard oil or olive oil
Method:
  1. Peel the carrots and thinly slice them about 2 inches long (should be about two cups).
  2. Wrap the sliced carrots in a dry towel, ensuring the carrots don’t have any excess water.
  3. Mix all the ingredients together with the carrots and put in a glass jar.
  4. Keep the jar in the sun for a day. Pickle is ready the next day.
  5. Pickle can be refrigerated for about two weeks.
Variations:
Add sliced green chili, sliced the long way.

Matar Mashroom


Ingredients:
  • 2 cups of sliced mushrooms
  • 1 cup green peas
  • 1 cup diced tomatoes
  • 1 teaspoon shredded ginger
  • 2 tablespoon chopped fenugreek leaves or dry fenugreek leaves (also known as kastoori mathi)
  • 2 tablespoons oil
  • 1 teaspoon cumin seeds (jeera)
  • 1/2 teaspoon turmeric (haldi)
  • 2 teaspoons coriander powder (dhaniya)
  • 1 teaspoon red pepper (adjust to taste)
  • 3/4 teaspoons salt (adjust to taste)
  • 1/2 teaspoon lemon juice (optional)
  • 1 finally chopped green chili (optional)
Method:
  1. Heat the oil in a saucepan on medium high heat. Test the heat by adding one cumin seed to the oil. If the cumin seed cracks right away, the oil is ready.
  2. Add the cumin seeds. As cumin seeds crack add turmeric. Stir-fry for a few seconds.
  3. Add tomatoes, ginger, salt, coriander, and chili powder. Cook until the tomatoes are soft and reduce to half.
  4. Add mushrooms, and peas. After coming to a boil reduce the heat to medium.
  5. Add fenugreek leaves after mushrooms have cooked half the way about 4 minutes.
  6. Cook until mushrooms and peas are tender. Close the heat.
  7. Add lemon juice and green chili if you like. Serve hot.
Notes:
  1. Dicing the tomatoes will give a different texture to the curry then tomato puree.
  2. Fenugreek leaves can be replaced with chopped cilantro (hara dhaniya).
  3. To add heat to this dish, garnish with finely chopped green chilies.

Gobhi Ka Parantha


Ingredients:
  • 4 cups wheat flour
  • 225 gms. cauliflower
  • 2 small onions (finely chopped )
  • 4 tablespoons coriander leaves (finely chopped)
  • 1 green chilies (de-seeded and chopped)
  • 1/2 inch ginger (chopped )
  • 2 tablespoons lime juice
  • 2 tablespoons margarine or oil
  • water (for kneading)
  • ghee or oil (for shallow frying)
  • Salt according to taste
Preparation:
  1. Clean, wash and grate cauliflower.
  2. Place in a bowl and pour hot water & leave for 5 minutes.
  3. Squeeze the water out. Add lime juice, chili, 1 tsp salt, coriander, onions and ginger.
  4. Mix well, divide into 12 parts.
  5. Sift wheat flour with 1 tsp salt.
  6. Rub in margarine and slowly add water and make a soft dough.
  7. Cover with a damp cloth and keep aside for 20 minutes.
  8. Divide into 12 round balls, roll out each into a round disc of 4" diameter.
  9. Place 1 portion of cauliflower mixture on each side, close up bringing the sides together carefully, shape into ball again.
  10. Place each ball on a floured board and roll out into 5" diameter.
  11. Smear with ghee or oil, one at a time and sallow fry on a hot griddle until both sides are golden-brown in colour.
  12. Serve Gobi Paratha with yogurt or Chili pickle or Mango pickle.